Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Vrste poteškoća

Obzirom na potpuno različite intenzitete psihičkih teškoća, razlikujemo psihičke smetnje, psihičke poremećaje i psihičke bolesti.

Vrste poremećaja

Psihičke smetnje prolazna su stanja emocionalne nelagode i/ili napetosti koja su najčešće uvjetovana okolinskim ili fiziološkim promjenama. Povremeno pogađaju sve ljude i ne ostavljaju posljedice na funkcioniranje.
Doživljavanje i ponašanje osobe koja razvije psihički poremećaj odstupaju od uobičajenog toj osobi i/ili njezinoj okolini te joj predstavljaju smetnju i narušavaju funkcioniranje. Bitno je napomenuti kako poremećaj može biti ograničena trajanja i ne mora se manifestirati u svim područjima života.
Kod psihičkih bolesti osoba pokazuje znakove trajno narušenog kognitivnog, emocionalnog i socijalnog funkcioniranja. Znakovi se očituju u gotovo svim aspektima funkcioniranja osobe i neovisne su o situacijama te su često ponavljajućeg karaktera, odnosno pogoršanja bolesti smjenjuju se s mirnim razdobljima. Bitno je napomenuti kako psihičke bolesti imaju puno težu kliničku sliku od psihičkog poremećaja, zbog čega je prilikom liječenja uz psihoterapiju u pravilu potrebno i korištenje lijekova.

Izvor: Udruga kako si? - neprofitna organizacija