Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Izgubili ste posao jer ste dobili otkaz, bili ste višak, poslani ste u prijevremenu mirovinu, istekao Vam je ugovor ili iz nekog drugog razloga – ovo je jedna od najstresnijih životnih situacija. Osim očitih financijskih bojazni, stres prouzročen gubitkom zaposlenja može intenzivno utjecati na vaše raspoloženje, odnose i općenito mentalno i emocionalno zdravlje.

Naš posao je često više od sredstva za zaradu. On utječe na način kako sebe percipiramo i kako drugi nas percipiraju. Čak ako ne volite svoj posao, vjerojatno Vam je dao društveni kontekst, strukturu, i svrhu života. Kada se od jednom nađete bez zaposlenja možete se osjećati povrijeđeno, ljuto ili depresivno. Možda preispitujete svoj identitet, tugujete nad izgubljenim ili se osjećate anksiozno jer ne znate što budućnost nosi.

Ovisno o uvjetima gubitka zaposlenja, možete se osjećati da vas je poslodavac iznevjerio, da ste nemoćni u kojem će smjeru vaš život ići ili sami sebe krivite za ovu situaciju. Ali kako god se činila bezizlazna situacija, postoji nada. S vremenom i vježbama, možete se pomiriti s trenutnom situacijom, smanjiti stres i anksioznost te nastaviti sa poslovnim životom.