Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Posljednje dvije godine bile su teške, prolazili smo krizne situacije pandemije, COVIDa-19 i potresa. Posljedično je nastala neizvjesna gospodarstvena situacija, izloženi smo financijskim opterećenjima, a proteklih dana i stresu radi ratnih zbivanja u Europi. U nastaloj kriznoj situaciji pred našim očima događaju se promjene koje nismo mogli predvidjeti niti se za njih pripremiti i spremno ih dočekati. Javljaju se osjećaji stresa ili preopterećenosti, anksioznost, zabrinutost ili strah, tuga, plačljivost i/ili gubitak interesa za uobičajene ugodne aktivnosti, fizički simptomi (kao što su ubrzani otkucaji srca, želučane smetnje, slaba energija i dr.), frustracija, razdražljivost, ljutnja, osjećaj bespomoćnosti, poteškoće sa spavanjem i apetitom, gubitak koncentracije, izolacija ili povlačenje od drugih i/ili strah od odlaska na javna mjesta. A s obzirom na kolektivno iskustvo rata naši ljudi mogu iskusiti intenzivne osjećaje i sjećanja na vlastita ratna iskustva i stradanja u okviru retraumatizacije.

U našim rubrikama Vježbe i podrška te Savjeti stručnjaka naći ćete korisne alate i upute koji vam u ovim izazovnim trenucima mogu biti od pomoći.

U redu je ne osjećati se OK, u vremenu koje nije OK!

Ukoliko je potrebno, potražite stručnu psihološku pomoć. Zapamtite, niste sami!

Kontaktirajte Službu za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

 


Preneseno s: https://stampar.hr/hr/novosti/suocavanje-sa-stresom-i-tjeskobom-izazvanima-ratnim-zbivanjima