Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Ovi se poremećaji očituju abnormalnim pokretima a ponekad i senzacijama u nogama, koji remete san.

Periodični pokreti udova i sindrom nemirnih nogu su češći u srednjoj i starijoj životnoj dobi. Patofiziološki mehanizam nije jasan, no može uključivati abnormalnosti u dopaminskom utjecaju na SŽS. Može se javiti izolirano ili nakon ukidanja nekih lijekova, sa uzimanjem stimulansa ili nekih antidepresiva ili kod kroničnog zatajenja bubrega ili zatajenja jetre, u trudnoći, kod anemije i ostalih poremećaja.

Periodični pokreti udova se očituju ponavljanim (obično svakih 20–40 s) trzajima donjih udova u snu. Bolesnici se obično žale na isprekidano noćno spavanje ili prekomjernu pospanost danju. Potpuno su nesvjesni pokreta udova i nemaju neobičnih senzacija.

Kod sindroma nemirnih nogu, bolesnici se žale na senzacije nalik “gmizanju“ u donjim udovima dok leže. U pokušaju olakšanja simptoma bolesnici pokušavaju rastegnuti udove ili hodati. Posljedice su poteškoće sa usnivanjem i noćna buđenja.

Dijagnoza se obično postavlja na temelju anamneze ili heteroanamneze (partner). Bolesnike s oba navedena sindroma bi trebalo obraditi (npr. KKS radi sumnje na anemiju i manjak željeza te odrediti pokazatelje funkcije jetre i bubrega).

Brojni lijekovi se koriste (uključujući dopaminergične lijekove, benzodiazepine, antiepileptike, vitamine i minerale), premda niti jedan od tih lijekova nije specifičan za navedene sindrome.

Dopaminergici, iako često učinkoviti, mogu imati neželjene učinke kao što su predoziranje (simptomi su vidljivi kasnije tijekom dana), tzv. povratni učinak (simptomi se pogoršavaju nakon ukidanja lijeka), mučnina i nesanica. Dva agonista D2 receptora i jedan agonist D3 receptora dopamina, pramipeksol i ropinirol su korisni a imaju malo nuspojava. Pramipeksol od 0,125 mg se daje 2 sata prije pojave teških simptoma i povećava se prema potrebi za 0,125 mg svaku drugu noć do nestanka simptoma (maks. doza 4 mg). Predoziranje je rjeđe kod pramipeksola nego kod levodope. Ropinerol od 0,5 mg se daje 2 sata prije pojave simptoma i povećava prema potrebi za 0,25 mg svake večeri (maks. doza 3 mg).

Benzodiazepini mogu poboljšati san no ne utječu na pokrete udova. Treba ih uzimati pažljivo da se izbjegne razvoj tolerancije i pospanost danju. Gabapentin se daje u dozi od 300 mg prije spavanja kad je sindrom nemirnih nogu udružen s bolovima. Doza se povećava za 300 mg tjedno do maksimalne doze od 2700 mg. Opioidi su također učinkoviti, no oni su zadnji izbor radi tolerancije, neželjenih učinaka i razvoja ovisnosti.

 


Izvor: MSD Priručnik dijagnostike i terapije