Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Većina djece se nauči nadzoru nad crijevima u dobi od 2 do 3 god. a nadzoru nad mokrenjem u dobi od 3 do 4 god. U dobi od 5 god., prosječno dijete može samo ići na nužnik.

Enkopreza je voljno ili nevoljno ispuštanje stolice na neodgovarajućim mjestima u djeteta >4 god.

Enkopreza je ponavljana inkontinencija stolice u djece >4 god. koja nemaju organsku bolest. Pojavljuje se u oko 3% 4–godišnjaka i 1%–godišnjaka. Najčešći uzrok su retencija stolice i pražnjenje uslijed kronične opstipacije; vjerojatnost pojave je najveća pri razvojnim prekretnicama poput učenja obavljanja nužde ili polaska u školu. Međutim, do enkopreze i bez retencije ili opstipacije dolazi rijetko.

Većina tjelesnih uzroka je očita iz anamneze ili tjelesnog pregleda; ako ih se ne nalazi, pretrage obično nisu indicirane.

Liječenje

Početno liječenje uključuje podučavanje roditelja i djeteta o psihologiji enkopreze, uklanjajući krivnju s djeteta i raspršujući emocionalne reakcije uključenih osoba.

Ako se anamnezom i tjelesnim pregledom isključe specifične patološke dijagnoze, crijeva bi se trebala isprazniti laksativima poput Mg hidroksida ili polietilen glikola. Održavanje redovitog pražnjenja crijeva se najvjerojatnije postiže uključenjem prehrambenih, okolišnih i promjena ponašanja (podešavanja navika odlaska na nužnik). Prehrana treba biti bogata vlaknima, ali se dijete ne treba nagovarati da jede. Dijete bi trebalo sjediti na nužniku u određeno vrijeme dvaput dnevno tijekom najviše 10 min (možda najbolje nakon obroka). Ponekad je potrebna povremena kratkotrajna primjena laksativa. Ako ovaj postupak ne uspije, indicirana je daljnja obrada i procjena prehrane i obrazaca pražnjenja crijeva.

 


Izvor: MSD priručnik dijagnostike i terapije