Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Spolni mazohizam je namjerno sudjelovanje u aktivnosti kod koje je netko ponižen, udaran, vezan ili na drugi način zlostavljan kako bi doživio spolno uzbuđenje.

Dogovorna sadomazohistička maštanja i spolno ponašanje je među odraslim osobama često. Mazohistička se aktivnost ritualizira i često postaje kronična. Kod većine se ponižavanje i udaranje zbiva tek u igri, a sudionici znaju da se o tome radi, te paze da ne bi došlo do pravog poniženja i ozljeda. Međutim, neki mazohisti s vremenom pojačavaju intenzitet svojih aktivnosti, dovodeći do moguće teške ozljede ili smrti.

Mazohističke aktivnosti mogu biti preferirani ili isključivi način izazivanja spolnog uzbuđenja. Ljudi mogu provoditi svoja mazohistička maštanja sami na sebi (npr. vezujući se, probadajući kožu, primjenjujući strujne šokove, izazivajući opekline) ili tražiti partnera koji bi mogao biti spolni sadist. Aktivnosti s partnerom obuhvaćaju vezivanje, povezivanje očiju, bičevanje, ponižavanje putem mokrenja ili defekacije po osobi, prisilno oblačenje u odjeću suprotnog spola ili simulirano silovanje.

 


Izvor: MSD Priručnik dijagnostike i terapije