Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

U obiteljima u kojima su svađe svakodnevne, vrlo je važno ostati miran ili pokušati ostati jasan kada izbije obiteljska svađa.

Naravno, to nije jednostavno zbog neprestanog ponavljanja određenih ponašanja koja za nekoga mogu biti uznemirujuća.

Prevladavanje razlika između članova obitelji temeljno je za dobrobit svih: stvaranje odnosa zasnovanog na harmoniji i komunikaciji prvi je korak za postizanje nove ravnoteže.

Izloženost problemima u obitelji, kao što su česte prepirke i nesuglasice između roditelja, može snažno utjecati na razvoj mozga adolescenata te su ta djeca pod većim rizikom od poremećaja mentalnog zdravlja.

Roditelji koji i u svađi kontroliraju emocije te nesuglasice rješavaju smirenim razgovorom, a ne burnom svađom, daju djeci zdrav primjer šaljući im poruku o važnosti pregovaranja.

Kroz sukobe i njihovo rješavanje djeca uče kako se treba ponašati u konfliktnim situacijama s vršnjacima, bratom, sestrom, a kasnije i s kolegama na poslu.

Nakon svađe je važan razgovor između roditelja i djeteta kako bi dijete shvatilo da roditelji ponekad različito razmišljaju, ali se trude i žele pronaći rješenje.

Razgovor liječi.