Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Marihuana je najčešće korištena nezakonita droga. Uz dugotrajno uzimanje može se razviti psihološka ovisnost, no tragova klinički očite tjelesne ovisnosti ima malo. Svaka tvar koja uzrokuje euforiju i ublažava anksioznost može izazvati ovisnost, pa ni marihuana nije iznimka. Međutim, teška ovisnost i opisi nemogućnosti prekida uzimanja su rijetki. Marihuana se najčešće rabi povremeno bez dokaza o društvenoj ili psihološkoj disfunkciji. Kad se s primjenom prestane, mogu se pojaviti blagi simptomi apstinencije, slični onima kod ukidanja benzodiazepina, no neki jaki ovisnici nakon prekida opisuju poremećaj spavanja i nervozu. U SAD–u marihuana se obično puši u cigaretama izrađenim od procvalih vrhova i listova osušene biljke ili kao hašiš, prešana smola biljke. Dronabinol, sintetski oblik Δ–9–tetrahidrokanabinola (glavnog aktivnog sastojka marihuane) se rabi za liječenje mučnine i povraćanja povezanog s kemoterapijom raka i za pojačanje apetita oboljelih od AIDS–a. Ovaj oblik se ne prodaje na ulicama.

Simptomi i znakovi

Pušena marihuana izaziva sneno stanje svijesti u kojem se misli čine nepovezanima, neočekivanima i slobodnima. Percepcije vremena, boje i prostora mogu se promijeniti. Općenito, dolazi do općeg dobrog osjećaja i opuštanja. Ovi učinci traju 2 do 3 h nakon udisanja. Nema uvjerljivih dokaza o produljenom učinku ili mamurluku. Redovito dolazi do tahikardije, zacrvenjenosti spojnice oka i suhoće usta. Čini se kako su mnogi psihološki učinci povezani s okružjem u kojem se droga uzima. Dolazilo je do paničnih reakcija i paranoje, osobito u “naivnih korisnika“ (onih koji drogu uzimaju prvi put), no s upoznavanjem kulture s drogom postale su neuobičajene. Sposobnost komunikacije i motoričke sposobnosti su smanjene, dubina percepcije i praćenje su poremećeni a osjećaj vremena je promijenjen—što je sve opasno u nekim situacijama (npr. u vožnji, rukovanju teškom opremom). Apetit se često pojačava. Psihotične simptome u shizofreničara, pa čak i u bolesnika liječenih antipsihoticima marihuana može pogoršati ili čak ubrzati. Kritičari marihuane citiraju mnoštvo znanstvenih podataka u svezi neželjenih učinaka, no većina tvrdnji o teškim biološkim posljedicama je neutemeljena. Čak i u relativno teških ovisnika nalazi su oskudni i u područjima koja su intenzivno istraživana, poput imunosne i reproduktivne funkcije. Međutim, pušači velikih doza razvijaju plućne simptome (napade akutnog bronhitisa, zviždanja, kašlja i pojačanog iskašljavanja) i promjene plućne funkcije. Te promjene se očituju promjenama nepoznatog značenja na velikim dišnim putovima. Čak i svakodnevni pušači ne razvijaju opstruktivnu bolest dišnih putova. U osoba koje puše samo marihuanu nije opisan rak pluća, možda zato što se tijekom pušenja udiše manje dima nego kod pušenja duhana a i dim sadrži manje karcinogenih tvari. Međutim, biopsija bronhalnog tkiva nekad pokazuje prekancerozne promjene, tako da se rak može razviti.

U rijetkim kontroliranim istraživanjima slučajeva, u malom uzorku dugotrajnih korisnika visokih doza pronađeno je smanjenje spoznajne funkcije; ovaj nalaz još čeka potvrdu. Prenatalni učinak marihuane na novorođenčad nije jasno poznat. Opisano je smanjenje fetalne težine, no kad se u obzir uzmu svi čimbenici (npr. majčino uzimanje alkohola i pušenje duhana), učinak na fetalnu težinu se smanjuje. Δ–9–tetrahidrokanabinol se izlučuje majčinim mlijekom. Premda nije dokazan štetni učinak na dojenu djecu, dojilje bi, kao i trudnice, trebale izbjegavati uzimanje marihuane. Budući da metaboliti kanabinoida zaostaju u tijelu, pretrage mokraće nakon svakog uzimanja mogu ostati pozitivne danima ili tjednima nakon prestanka korištenja. Pretrage kojima se otkriva inaktivni metabolit otkrivaju samo korištenje a ne i disfunkciju; pušač u vrijeme kad se njegova mokraća pretražuje može biti bez učinaka droge. Pretraga može otkriti iznimno male količine tako da nije baš korisna pri određivanju obrasca uzimanja.

 


Izvor: MSD Priručnik dijagnostike i terapije