Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Nova istraživačka studija otkriva da zabrana cigareta s mentolom ne navodi više pušača na kupnju mentola iz nedopuštenih izvora, što je u suprotnosti s tvrdnjama duhanske industrije da će predložena zabrana cigareta s mentolom od strane Agencije za hranu i lijekove (FDA) dovesti do značajnog porasta ilegalnih cigareta.

Istraživači na Projektu procjene politike međunarodne kontrole duhana (ITC) na Sveučilištu Waterloo procjenjivali su utjecaj federalnih i pokrajinskih zabrana cigareta s mentolom u Kanadi anketiranjem pušača cigareta s mentolom i bez mentola prije i nakon zabrane mentola u Kanadi.

Pušače se pitalo jesu li njihove uobičajene marke cigareta s okusom mentola te da navedu posljednju marku koju su kupili. Oni koji su još uvijek pušili nakon zabrane mentola također se pitalo gdje su zadnji put kupili cigarete. Rezultati pokazuju da nakon zabrane nije bilo značajnih promjena u kupnji cigareta iz rezervata First Nations, glavnog izvora ilegalnih cigareta u Kanadi.

“Duhanska industrija ima dugu povijest tvrdnji da će politike za smanjenje pušenja dovesti do značajnog povećanja ilegalne trgovine”, kaže dr. Janet Chung-Hall, znanstvenica i glavna autorica studije. “Možemo dodati kanadsku zabranu mentola na dugačak popis učinkovitih politika, kao što su grafička upozorenja i obično pakiranje, čija je procjena opovrgla taktiku zastrašivanja industrije – pokazujući da se ilegalna trgovina zapravo nije povećala.”

Studija iz 2022. koja je kombinirala podatke projekta ITC s podacima iz usporedive evaluacijske studije u Ontariju pokazala je da je kanadska zabrana cigareta s mentolom dovela do povećanja od 7.3% u prestanku pušenja među pušačima cigareta s mentolom u odnosu na one koji ne puše cigarete s mentolom. Projicirajući ovaj učinak na SAD, čija je Agencija za hranu i lijekove (FDA) predložila zabranu cigareta s mentolom, istraživači ITC-a procjenjuju da bi zabrana mentola u SAD-u navela 1.33 milijuna pušača da prestanu pušiti.

“Naša prethodna istraživanja iz Kanade i Nizozemske pokazuju da zabrana cigareta s mentolom dovodi do značajnog smanjenja pušenja”, kaže dr. Geoffrey Fong, glavni istraživač ITC projekta i profesor psihologije i znanosti o javnom zdravlju na Waterloou. “Ovi rezultati zajedno daju snažne dokaze u prilog zabrani mentola koju predlaže FDA.”

Pušenje je još uvijek najveći preventabilni uzrok bolesti i smrti diljem svijeta. Zdravstvene vlasti, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, već dugo pozivaju na zabranu mentola u cigaretama jer potiče pušenje. Kanada je bila jedna od prvih zemalja koja je zabranila cigarete s mentolom, a više od 30 zemalja do danas je uvelo slične zabrane.

 


Izvornik: Chung-Hall J, Fong GT, Meng G, Craig LV. Illicit cigarette purchasing after implementation of menthol cigarette bans in Canada: findings from the 2016-2018 ITC Four Country Smoking and Vaping Surveys. Tob Control. 2023 Jan 6:tc-2022-057697.

Preveo: dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med. za https://bolnica-vrapce.hr/zabrana-cigareta-s-mentolom-ne-dovodi-do-vece-uporabe-ilegalno-nabavljenih-cigareta/