Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Vijest

Rad Centra za zdravlje mladih Doma zdravlja Zagreb-Istok predstavljen na stručnom skupu “Reci NE! spolnom uznemiravanju na javnom mjestu”

Dana 17. svibnja 2024. godine, održani su stručni skup, izložba, panel rasprava i street art s temom “Reci NE! spolnom uznemiravanju na javnom mjestu”. Organizatori su bili Vijeće Gradske četvrti Gornja Dubrava, Prehrambeno-tehnološka škola Zagreb i Narodno sveučilište Dubrava.

Događaju su prisustvovali istaknuti predstavnici lokalne zajednice, uključujući Erminu Lekaj Prljaskaj, saborsku zastupnicu u mandatu 2020.-24., Juricu Kravaršćana, dr. med., ravnatelja Doma zdravlja Zagreb – Istok, Danijelu Škulj, voditeljicu Područnog ureda Dubrava Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Domagoja Gregorovića, načelnika III. Policijske postaje Zagreb – Dubrava, Dunju Bonaci Skenderović, predsjednicu Udruge Sigurna mjesta i Ivanu Šalinović, članicu Udruge.

Uzvanike je ispred organizatora pozdravio Luka Holjevac, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava. Na panelu su sudjelovali učenici Prehrambeno-tehnološke škole uz podršku mentora Ivanke Peršić Ćurčić, prof. i Sanje Budak Zemljić, prof., Ivana Kelek Sabolić, stručna suradnica škole, Ivana Šalinović iz Udruge Sigurna mjesta te Ilija Sliško, vijećnik Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava i predsjednika Vijeća za prevenciju u mandatu 2022.-24.

U stručnom dijelu skupa, Jurica Kravaršćan, dr.med., ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – Istok, predstavio je rad Centra za mlade Zagreb, mr.sc. Andreja Marcetić predstavila je rad Vijeća za prevenciju Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava i provođenje univerzalne prevencije u Gradskoj četvrti Gornja Dubrava. Nenad Pavlinić, ravnatelj Industrijske strojarske škole, i Iva Bojčić obradili su teme vezane uz izazove u radu nastavnika tjelesnog odgoja i modele rada vezane uz povećanje zdravlja učenika i prevenciju nasilja na socijalnim mrežama. Martina Horvat, stručna suradnica u znanosti i visokom obrazovanju Nastavno-kliničkog centra Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, govorila je o jačanju svijesti i reakcija u zajednici za sigurnije javne prostore. Ravnateljica Maja Lukman Sprajc i stručna suradnica Mirta Balog Lovreković iz Osnovne škole Dr. Vinka Žganca predstavile su primjere dobre prakse, dok je Valeriia Movenko, članica grupe psihološke podrške JRS – Isusovačke službe za izbjeglice Hrvatska, predstavila rad službe na prevenciji nasilja i podršci izbjeglicama kroz psihološku podršku i tečaj samoobrane za žene u suradnji s Parataekwondo savezom Republike Hrvatske. Isto tako, tijekom održavanja stručnog skupa u Narodnom sveučilištu Dubrava, održana je i izložba plakata s porukama protiv spolnog uznemiravanja na javnim mjestima, koje su izradili učenici Prehrambeno-tehnološke škole, s ciljem podizanja svijesti i edukacije javnosti o važnosti borbe protiv spolnog uznemiravanja.

Tijekom manifestacije, održan je street art na kojem su učenici Prehrambeno-tehnološke škole i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, zajedno s ostalim sudionicima, na šetnici ispred Narodnog sveučilišta Dubrava ispisivali poruke protiv spolnog uznemiravanja na javnim mjestima. Na ovaj kreativan način skrenuli su pozornost na važan problem spolnog uznemiravanja, pridonoseći podizanju svijesti i poticanju pozitivnih promjena u društvu.

Inicijative poput ove značajne su za stvaranje sigurnijeg i osvještenijeg društva. Ovaj događaj predstavlja značajan korak u podizanju svijesti o problemu spolnog uznemiravanja na javnim mjestima te se istaknula važnost zajedničkog djelovanja, edukacije i dodatnog osnaživanja zajednice u borbi protiv spolnog uznemiravanja. Događanje je koordinirala mr. sc. Andreja Marcetić, članica Vijeća za prevenciju Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava.