Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Većina pušača nekad je probala prestati pušiti, i to najčešće više puta. Vrlo je malo onih koji prestanu iz prvog pokušaja, naročito bez stručne pomoći i danas dostupnih lijekova. No to ne treba iznenaditi ni obeshrabriti.

Naime, definicija je ovisnosti da se radi o kroničnim recidivirajućim bolestima. Smetnje koje se javljanju po prestanku pušenja mogu biti vrlo neugodne, iako kad se radi o pušenju nisu naročito opasne. Unutar nekoliko sati od posljednje popušene cigarete, tj. u vrijeme kada bi zapalili sljedeću cigaretu, može se javiti žudnja, tjeskoba, sniženo raspoloženje, poteškoće koncentriranja, pažnje i pamćenja, napetost, nervoza, nemir, razdražljivost, ljutnja, umor, nesanica, usporen rad srca, niži krvni tlak, pojačan apetit i kasnije dobivanje na tjelesnoj masi, usporenost motorike, napetost u mišićima i dr. Simptomi su najizraženiji od 24 do 48 sati po prestanku pušenja, a mogu trajati tjednima, pa i mjesecima, s time da fizičke smetnje traju značajno kraće od psihičkih, te su u pravilu sve reverzibilne. Ovakve tegobe koje se javljaju nakon prekida pušenja uz dobru pripremu, podršku, lijekove i stručnu pomoć mogu postati minimalne ili se uopće ne pojaviti. Većina liječnika slaže se da je najbolje unaprijed donijeti odluku o danu prestanka pušenja i to učiniti naglo. No ukoliko osoba želi pokušati postupno smanjivati broj cigareta, odluku bi trebalo podržati, uz napomenu da pokušaj kontrolirane uporabe kod ovisnika nije moguć, tj. da smanjenje može biti samo pripremna, kratkoročna faza prema uspostavi trajnog prekida pušenja. Valja naglasiti da su koristi od prekida pušenja neizmjerno veći od svih rizika, pa tako i rizika prosječnog debljanja od 2.3 kg po prestanku pušenja, te da zapravo ne postoji niti jedan valjani razlog zašto bi se nastavilo s pušenjem.

Stručnu pomoć u prekidu pušenja možete dobiti i u jedinoj Dnevnoj bolnici za odvikavanje od pušenja u Psihijatrijskoj bolnici „Sveti Ivan“ gdje se provodi sadržajan i opsežan te ono što je važno naglasiti vrlo učinkovit program koji vam može pomoći da ovu opasnu i neugodnu ovisnost zauvijek ostavite iza sebe.

 


Klinika za psihijatriju Sveti Ivan

Saznajte više o tome kako se uključiti i što očekivati.

DNEVNA BOLNICA ZA OVISNOST O DUHANU – ŠKOLA NEPUŠENJA

Dnevna bolnica za ovisnost o duhanu – Škola nepušenja