Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Vijest

Psiholog o tome kako s djecom razgovarati o teškim temama poput rata: ‘Važno je naglasiti sigurnost u obitelji’

U emisiji RTL Direkt na temu “Kako s djecom razgovarati o ratu” gostovao je dr. sc. Igor Mikloušić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Otkako je počeo rat u Ukrajini ljudi su, shvatljivo, zabrinuti, tužni, depresivni, brinu za budućnost, i možda najgore – ne znaju što reći djeci koja isto tako vide i čuju podatke o poginulim civilima, i granatiranju rodilišta.

Grad Zagreb nedavno je objavio priručnik “Rat kroz oči djeteta – Crtice stručnjaka mentalnog zdravlja za roditelje i druge koji brinu o najranjivijima” namijenjen najranjivijoj skupini među nama, a to su djeca i mladi koji u ovom trenutku mogu osjećati različite negativne učinke zbivanja koje ih okružuju. Svjesni teške pozicije u kojoj su se roditelji i druge osobe koje brinu o djeci još jednom našli, Grad Zagreb objavio je materijal s konkretnim, znanstveno utemeljenim savjetima i smjernicama koji mogu olakšati nošenje s novom krizom. Autori priručnika naši su stručnjaci mentalnog zdravlja – psiholozi, a besplatno se može preuzeti u rubrici Publikacije. Priručnik je u svom javnom nastupu istaknuo i dr. sc. Igor Mikloušić, kao i mjesta na kojima možete potražiti stručnu pomoć: Centar za krizna stanja pri KBC-u Zagreb te Centar za zdravlje mladih, pri Domu zdravlja Zagreb – Istok, kojemu je glavni cilj odgovaranje na prepoznate potrebe ciljane populacije kroz usluge koje omogućavaju odgovor stručnjaka odmah i sada – kroz drop in savjetovališta, koja predstavljaju nadstandard u sustavu zdravstva.

Naglasio je i važnost destigmatizacije traženja psihološke pomoći ali i portal Mentalno zdravlje grada Zagreba koji na jednom mjestu pruža objedinjene stručne informacije koje svim skupinama građana koje trebaju podršku i pomoć osiguravaju jednaku dostupnost službi za mentalno zdravlje i njihovih programa.

 

”Ne trebamo zazirati od traženja psihološke pomoći ako nam je teško. Trebamo to destigmatizirati. To nije znak slabosti, to je znak odgovornosti i brige za mentalno zdravlje. Naše mentalno zdravlje će se odraziti na našu obitelj. Ako procijenite da trebate pomoć, potražite stručnjake”, naglasio je Mikloušić.

 

Prilog u kojem gostuje dr. sc. Igor Mikloušić u cijelosti možete pogledati ovdje.

 


Izvornik