Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Vijest

Pružanje psihološke pomoći, putem mobilnih timova, raseljenim osobama iz Ukrajine, na području grada Zagreba

Ratna trauma uzrokuje razne poteškoće u vidu nesanice, anksioznosti, panike, osjeća straha i strave, dekompenzacije postojećih psihijatrijskih bolesti, osjećaja nemoći, beznađa, sniženog raspoloženja, posttraumatskog stresnog poremećaja, zloupotrebe sredstava ovisnosti te suicidalnih promišljanja i sucida.

Stoga je na inicijativu gradonačelnika Grada Zagreba, Tomislava Tomaševića, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, a s obzirom na povećan broj ulaska raseljenih osoba, iz Ukrajine, na područje grada Zagreba, uspostavio aktivnu koordinaciju uz partnere; HZJZ, Domove zdravlja kojima je osnivač Grad Zagreb, Službu za mentalno zdravlje NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, s ciljem donošenja prioritetnih zaključaka na temu pružanja psihološke podrške raseljenima iz Ukrajine.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom kao rezultat partnerske koordinacije pokreće projekt pod nazivom

„Pružanje psihološke pomoći, putem mobilnih timova, raseljenim osobama iz Ukrajine, na području grada Zagreba“

s ciljem očuvanja postojećeg mentalnog zdravlja kao i smanjivanje štetnog (eng. harm reduction) utjecaja traume po istog kod osoba koje se nalaze na području grada Zagreba.

Interdisciplinarne grupe stručnjaka čine specijalizanti psihijatrije (adultne, dječje te adolescentne), psiholozi te prevoditelji. Osoba u potrebi može kontaktirati telefonske linije za pružanje psihološke pomoći (radnim danom od 8:00 do 20:00 sati) na koje odgovara stručna osoba koja govori ukrajinski jezik. Ukoliko telefonska konzultacija nije dostatna, aktivira se  mobilni tim sačinjen od para prevoditelj – psiholog/specijalizant psihijatrije koji izlazi na teren pružiti adekvatnu psihološku pomoć osobi u potrebi.

Brojevi mobilnih linija su kako slijedi:

Mobilni tim 1 ( HELP 1 – 091 2330342) od 08:00 -14:00 sati i

Mobilni tim 2 ( HELP 2 – 091 2330344) od 14:00 – 20:00 sati.

Uslugu mogu koristiti sve raseljene osobe iz Ukrajine, na području grada Zagreba, nezavisno od toga, nalaze li se u kolektivnom (Motel Plitvice i Grad mladih) ili privatnom smještaju.