Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ tradicionalno dugi niz godina objavljuje publikaciju Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba. Najvažniji zdravstveno statistički pokazatelji analizirani su i prikazani u ovogodišnjem izdanju publikacije „Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba za 2021. godinu“.

Pandemija Covid-19 značajno je promijenila dugogodišnju dominaciju kroničnih nezaraznih bolesti unutar javnozdravstvenih prioriteta, zauzimajući primarno mjesto tijekom 2022. godine, kao i prethodne dvije godine. Mentalno zdravlje dodatno je ugroženo epidemiološkim mjerama pridržavanja socijalne distance i izolirajućim oblicima života i rada te se tako izdvojilo kao drugi prioritet. Kardiovaskularne i maligne bolesti i dalje su odgovorne za većinu preranih smrti i narušenu kvalitetu života. Nejednakosti u zdravlju također predstavljaju područja prema kojima se javnozdravstvena intervencija u budućnosti mora usmjeriti.

S obzirom da se za većinu kroničnih nezaraznih bolesti vežu zajednički faktori rizika: pušenje, prekomjerna uporaba alkoholnih pića, pretilost, nepravilna prehrana, nedostatna tjelesna aktivnost i povišen krvni tlak, prevencija bolesti i promocija zdravlja u zajednici ostaje ključan javnozdravstveni cilj kako bi po završetku pandemije fokus ostao na bolestima koje su i prije pandemije bile glavno breme zdravlja većine građana Grada Zagreba.

 


Urednice: dr. sc. Maja Marić Bajs, dr. med. i dr. sc. Marina Polić Vižintin, prim. dr. med.

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“