Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Vijest

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba objavila je besplatni priručnik “Suicidalnost u djece i adolescenata”

U prvih pet mjeseci ove godine, prema statistikama MUP-a, broj pokušaja samoubojstava djece narastao je za 280%. Od 19 pokušaja samoubojstava u prvih pet mjeseci 2022. godine na djevojčice se odnosi 14 pokušaja. Suicid je moguće spriječiti zbog toga je svaku misao i razgovor o samoubojstvu  te zabrinjavajuće promjene u ponašanju važno shvatiti ozbiljno i potražiti pomoć. Besplatne linije Hrabrog telefona za djecu i roditelje (0800 0800, 116 111) dostupne su svakim danom od 9:00 do 20:00 sati.

Povodom Svjetskog dana prevencije samoubojstva, koji se svake godine obilježava 10. rujna, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba izdala je priručnik za stručnjake i roditelje Suicidalnost u djece i adolescenata (PDF) uz glavnu poruku SAMOUBOJSTVO SE MOŽE SPRIJEČITI, uz stručnu pomoć. Više djece i mladih u dobi do 25 godina umire od suicida nego od bilo koje bolesti, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija. Autorice priručnika su doc. prim. dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić, specijalist psihijatar, subspecijalistica dječje i adolescentne psihijatrije, ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, psihologinja i psihoterapeutkinja te psihologinja Tea Brezinšćak.

Priručnik za stručnjake i roditelje “Suicidalnost u djece i adolescenata” možete preuzeti u PDF formatu na linku ovdje:

Suicidalnost u djece i adolescenata (PDF)

Priručnik “Suicidalnost u djece i adolescenata” možete besplatno dijeliti, preuzimati za objavu na portalima, printati i koristiti za edukaciju, uz obavezno navođenje izvora i autora.

Svjetski dan prevencije suicida obilježava se od 2003. godine na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (IASP), a u njegovom obilježavanju sudjeluju i Svjetska federacija za mentalno zdravlje (WFMH) te Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Potaknuti povećanim potrebama za dostupnošću podrške mentalnom zdravlju djece i mladih, naročito u ovom pandemijskom razdoblju, stručnjakinje Poliklinike izradile su priručnik kojim žele educirati stručnjake koji rade s djecom i roditelje o temi suicidalnosti među djecom i mladima te na taj način omogućiti pravovremeno prepoznavanje i osiguravanje podrške mladima koji se s njom suočavaju.

Priručnik Suicidalnost u djece i adolescenata (PDF) nastoji odgovoriti na česta pitanja roditelja, nastavnika i drugih osoba koje skrbe o djeci i mladima, te ujedno predstavlja vrijedan resurs za širok raspon stručnjaka koji se s njima susreću u svom radu.

Neka od pitanja na koja ovaj priručnik na 28 stranica nastoji pružiti odgovor su:

– Što podrazumijeva suicidalnost?

– Koji čimbenici povećavaju, a koji smanjuju rizik?

– Kako prepoznati znakove koji govore da je mlada osoba u riziku?

– Kako razgovarati s mladom osobom o suicidalnosti?

– Kakva podrška može biti potrebna mladoj osobi koja iskazuje suicidalnost?

– Što kada liječnik predloži hospitalizaciju ili lijekove?

– Koja je uloga okoline u pružanju podrške mladoj osobi u riziku?

 


Preneseno s https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/suicidalnost-udjece-i-adolescenata-besplatni-prirucnik-za-strucnjake-i-roditelje/