Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Osobe kojima su propisani opioidi za ublažavanje boli imaju veći rizik od razvoja poremećaja raspoloženja kao što je anksioznost. Studija, koju je vodila dr. Janni Leung iz Nacionalnog centra za istraživanje uzimanja droga kod mladih (Sveučilište Queensland), sustavno je pregledala učinke propisanih opioida na mentalno zdravlje.

“Bilo je mnogo istraživanja o ovisnosti o opioidima—koji se obično koriste u liječenju raka ili akutne boli—ali postoji ograničeno razumijevanje o tome kako oni utječu na razvoj poremećaja raspoloženja”, kaže dr. Leung.

„Naše istraživanje analiziralo je studije pacijenata kojima su opioidi propisani za liječenje bolnih tjelesnih zdravstvenih stanja, uključujući opekline i operacije traume. Usporedili smo ove uzorke s osobama koje nisu koristile opioide ili su im bile propisane niže doze, a rezultati su pokazali da veće doze opioidnih analgetika mogu povećati rizik od razvoja depresivnih, bipolarnih i anksioznih poremećaja, osobito uz produljenu uporabu.”

Dr. Leung kaže da je odnos između kronične boli i mentalnog zdravlja složen, jer svako stanje doprinosi drugom. “Tijekom posljednja dva desetljeća broj opioida za liječenje boli se povećao”, kaže dr. Leung. “Istraživanje utjecaja opioida na mentalno zdravlje još je u ranoj fazi, a potrebna su daljnja istraživanja kako bi se otkrilo kako lijek utječe na različite poremećaje raspoloženja.” Koautor članka dr. Daniel Stjepanović kaže da je važno razumjeti sve rizike prije nego što se lijek propiše pacijentu. “Prigodom propisivanja opioida treba uzeti u obzir učinke na mentalno zdravlje, osobito kod osoba koje su rizične za razvoj poremećaja raspoloženja poput anksioznosti ili depresije”, kaže dr. Stjepanović. “Neobično je važno razumjeti ulogu opioida u razvoju poremećaja raspoloženja, kako bi se osiguralo da ljudi prime potrebnu skrb i tretman, a da ih se ne izlaže visokom riziku.”

 


IZVORNIK
Preveo: dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med. za https://bolnica-vrapce.hr/opioidni-analgetici-povecavaju-vjerojatnost-razvoja-poremecaja-raspolozenja/