Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

U svibnju 2021. godine multidisciplinarna komisija osnovana od strane francuskog parlamenta objavila je tri izvješća o zakonskoj regulativi kanabisa. Izvješća na ukupno 450 stranica, bave se zakonskom regulativom i utjecajem tri vrste uporabe kanabisa: medicinske, rekreacijske i uporabe u kontekstu ‘wellnessa’ (s naglaskom na uporabi kanabidiola (CBD)). Rad komisije temeljio se na analizama situacije u zemljama koje su regulirale te različite vrste uporabe kanabisa unutar Europske unije i na međunarodnoj razini (osobito u Sjevernoj Americi).

Multidisciplinarna komisija uključivala je predstavnike šest parlamentarnih odbora (ekonomska pitanja, socijalna pitanja, pravo, financije, kultura i obrazovanje te održivi razvoj), a činilo ju je oko 30 parlamentaraca iz vladajućih i oporbenih stranaka. Komisija je provela približno 100 saslušanja sa stručnjacima, ekspertima, istraživačima, predstavnicima institucija i udrugama u razdoblju duljem od jedne godine. Bila su obuhvaćena pitanja vezana uz kanabis, javno zdravstvo i sigurnost, ekonomski razvoj i regionalno planiranje, kao i status poslovnog ‘kanabis’ sektora.

Izvješće o medicinskoj uporabi kanabisa usredotočeno je na novi francuski eksperiment propisivanja proizvoda od kanabisa za terapijsku uporabu (program započet u ožujku 2021.), nada se potpunoj provedbi programa, uz lakši pristup pacijentima i dopuštenje razvoja novog medicinskog ‘kanabis’ sektora. Izvješće o CBD -u poziva na široko razmatranje svih mogućih pravnih aspekata, preporučujući informacijski, evaluacijski i regulatorni sustav za održavanje sigurnosti potrošača. I na kraju, izvješće o rekreacijskoj uporabi podupire reguliranu opskrbu kanabisom, istovremeno predlažući veliku nacionalnu raspravu o ključnim pitanjima koja bi osigurala državnu kontrolu trgovine i zaštitu mladih. Kao odgovor na ove prijedloge, francuska vlada podržala je trenutni eksperimentalni program o propisivanju kanabisa za terapijsku uporabu.

Trenutno se proučava i revizija pravnog okvira koji bi omogućio prodaju proizvoda od kanabisa s niskim sadržajem THC-a uz očuvanje javnog zdravlja i sigurnosti. Ipak, francuska vlada ponovila je svoje protivljenje legalizaciji kanabisa u rekreacijske svrhe.

 


Izvornik: https://www2.assemblee-nationale.fr/15/missions-d-information/missions-d-information-communes/reglementation-et-impact-des-differents-usages-du-cannabis/(block)/65727

Preveo: dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med. za https://bolnica-vrapce.hr/francuska-parlamentarna-izvjesca-glede-zakonske-regulative-kanabisa/