Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Dok ste suočeni s neizvjesnošću, napornim radnim ritmom i teškim prizorima na radnom mjestu, ne zaboravite brigu o sebi, koja uključuje sve one aktivnosti koje namjerno i redovito poduzimamo  kako bismo održali i poboljšali svoje zdravlje i dobrobit.

Žena pod stresom

Pobrinite se za sebe. Dugotrajni stres, bilo koje vrste, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Pokušajte biti fizički aktivni pola sata svaki dan i spavati 7‐8 sati po noći. Budite svjesni svojeg emocionalnog naprezanja i težite blagostanju.

Vodite dnevnik. Zapisujte stvari na kojima ste zahvalni, kao i druge pozitivne misli koje vas motiviraju u teškim vremenima.

Potražite pomoć. Ne morate sami prolaziti kroz patnju. Budite spremni izraziti svoje osjećaje, potražite savjet i budite spremni reći DA kad vam se pomoć ponudi. Ako vam intenzivni stres narušava mentalno zdravlje, javite se u Kliniku za psihijatriju Vrapče: 01 3713 298.

Zabavite se. Prošetajte, posjetite muzej, pogledajte omiljenu seriju, igrajte igre ili radite bilo što drugo što vas opušta. Svaki dan, barem malo.

Ostanite u kontaktu. Nažalost, neki djelatnici, posebice zdravstveni, mogu doživjeti izbjegavanje od strane svojih bližnjih zbog straha ili stigme. To može dodatno otežati ionako tešku situaciju. Ako je moguće, ostanite povezani s dragim osobama, ako ne uživo, onda preko virtualnih platformi.

Cijenite svoj rad. Organizirajte svoje obaveze radeći ”to do” liste i stvorite rutinu koja će vam olakšati nošenje sa stresom. Fokusirajte se na stvari na koje možete utjecati i ne podcjenjujte svoje sposobnost, rad i trud.

 


Zajedno smo snažniji, program za pomoć medicinskim djelatnicima tijekom COVID‐19 pandemije, a s ciljem očuvanja njihove dobrobiti blagostanja.

Program su sastavili stručnjaci Klinike za psihijatriju Vrapče, u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske te podrškom Hrvatske liječničke komore i Hrvatske komore medicinskih sestara a možete ga dodatno proučiti na: https://bolnica-vrapce.hr/covid-19-zajedno-smo-snazniji/