Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Izgorjele šibice

1.Prvo i osnovno: u redu je ne biti ­u redu. Ova situacija je (nadamo se) neponovljiva.

2. Provjeravajte pouzdane medije jednom ili dvaput tijekom dana, u određeno vrijeme, nipošto ne pred spavanje. Trenutan i gotovo stalan pritok vijesti može kod svakoga izazvati zabrinutost. Doznajte činjenice.

3. Osjećaj stresa iskustvo je koje prolaze mnogi vaši kolege i vi. Normalno je tako se sada osjećate. Stres i osjećaji povezani s njim nisu odraz vaše slabosti ili nemogućnosti da obavljate posao. Kontrola stresa i održavanje svog psiho‐socijalnog blagostanja u ovom vremenu jednako je bitna kao briga o svom tjelesnom zdravlju.

4. Vodite računa o osnovnim potrebama i osigurajte si odmor i predah tijekom rada ili između smjena, jedite dovoljno i zdravo, bavite se redovno tjelesnom aktivnošću i ostanite u kontaktu s obitelji i prijateljima.

5. Ovo je situacija bez presedana, i zato ne pokušavajte naučiti nove strategije: prvo koristite one koje ste koristili u prošlosti za kontrolu stresa.

6. Ovo će vjerojatno biti maraton, pa prilagodite tempo. Razmotrite svoju psihološku razinu energije — morat ćete se “napuniti'” nakon “pražnjenja baterija”.

7. Budite svjesni ograničenja u “brzini prijenosa podataka — možda će trebati više vremena da dobro razmislite i pronađete smisao ako se osjećate preplavljeno.

8. Pripazite na dramatični izražaj koji bi mogao uznemiriti vaše kolege.

9. Izbjegavajte korištenje beskorisnih strategija nošenja sa stresom, poput duhana, alkohola ili droga.

10. Nažalost, neki radnici s prvih linija borbe s virusom mogu doživjeti da ih u zajednici ili u obitelji izbjegavaju zbog stigme ili straha. Ako je moguće, održavajte veze s voljenim osobama, uz razne digitalne metode. Za podršku obratite se i kolegama i voditelju tima — vaši kolege možda imaju slična iskustva kao vi.

11. Stanite, dišite, za­tim razmislite: usporavanje disanja usporava ciklus stresa i ponovno uključuje vaše frontalne režnjeve ‐ tad možete razmišljati.

12. Potražite pomoć prije nego sagorite.  Ukoliko vam intenzivni stres narušava mentalno zdravlje, javite se u Kliniku za psihijatriju Vrapče na: 01 3713 298.

 


Zajedno smo snažniji, program za pomoć medicinskim djelatnicima tijekom COVID‐19 pandemije, a s ciljem očuvanja njihove dobrobiti blagostanja.

Program su sastavili stručnjaci Klinike za psihijatriju Vrapče, u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske te podrškom Hrvatske liječničke komore i Hrvatske komore medicinskih sestara a možete ga dodatno proučiti na: https://bolnica-vrapce.hr/covid-19-zajedno-smo-snazniji/