Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Zagrljene prijateljice

Koliko god smo do sada mislili da znamo kako je nekome kada je bolestan, možemo razumjeti da mu je teško što ne može nigdje i što se mora čuvati, aktualna je situacija, ako ništa drugo, doprinijela tome da zaista možemo imati puno više razumijevanja. Imamo i sami iskustvo toga da ne smijemo nigdje, da ne idemo u školu, da su nam druge aktivnosti u kojima smo do sada uživali ograničene ili u potpunosti privremeno nedostupne i da moramo pojačano paziti – na sebe i na druge.

Bez obzira radi li se o prijatelju koji je slomio nogu, prijateljici koja ima vodene kozice ili bilo kakvim drugim zdravstvenim teškoćama, zajedničko je ograničenje dosadašnjih aktivnosti, a posebno teško ograničenje onih koje smo voljeli i u kojima smo uživali. S tim da je većina nas drugih zdrava. I da nema ograničenja, radili bismo sve isto kao i do sada. Oni među nama koji su bolesni to ne mogu. I zato im je dodatno teže. Nemaju puno izbora. Ono što im pomaže, kao i svima nama kada nam je teško, bez obzira iz kojeg razloga, jest podrška. Nekada su podrška roditelji, ali često i prijatelji.

Ukoliko imaš prijatelja koji je narušenog zdravlja i želiš mu pomoći, malo olakšati situaciju u kojoj se nalazi, pokušaj se sjetiti onoga što tebi pomaže kad ti je teško. Nismo svi isti i različite nas stvari i situacije vesele, ali svojeg prijatelja poznaješ i vjerojatno znaš što bi njemu moglo olakšati.

Da smo razgovarali o ovoj temi prije tri mjeseca, sigurno bismo predložili da ga posjetiš, ukoliko nije riječ o nekoj zaraznoj bolesti, kao što i je aktualno. Trenutno to nije moguće jer, podsjećamo, paziš na sebe i na sve oko sebe, a bolestan je prijatelj već svojom bolešću više ugrožen nego možda ti pa i oprez treba biti veći. Bit će prilike za posjetu.

Bez obzira na to, postoji puno stvari koje možeš učiniti:

  • možeš se javiti prijatelju(ici) porukom, pozivom ili video pozivom,
  • pitaj ga/ju kako je, boli li ga/ju nešto, treba li mu/joj nešto, možeš li kako pomoći,
  • možete razmjenjivati šaljive memove ako to volite i ako vas to inače veseli,
  • zajedno planirajte što ćete raditi kada prijatelj(ica) ozdravi; pitaj što mu najviše nedostaje i što bi sad odmah napravio da može; gdje bi prvo otišao i s kim,
  • ako imate više zajedničkih prijatelja, možete napraviti viber ili WhatsApp grupu u kojoj ćete se dopisivati,
  • ukoliko se prijatelj dosađuje, predloži mu neki dobar film ili seriju koju si pogledao(la) u zadnje vrijeme,
  • zajedno odigrajte online igricu koju oboje volite.

I na kraju:

  • pokušajte zajedno riješiti neki školski zadatak i tako učenje i izvršavanje školskih obaveza učiniti malo zabavnijim, a prijatelja (kao i sebe) držati u toku sa gradivom.

 


Autori: Dora Kralj, prof. defektolog – socijalni pedagog i Tanja Manović, prof. defektolog – socijalni pedagog, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba