Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Ne udarajte svoju djecu. To je uvriježena mudrost proizašla iz desetljeća istraživanja povezujući tjelesno kažnjavanje s pogoršanjem zdravlja adolescenata i negativnim učincima na ponašanje, uključujući povećani rizik od tjeskobe i depresije. Sada, nova studija istražuje kako tjelesno kažnjavanje može utjecati na živčane sustave da proizvedu te štetne učinke.

Fizičko kažnjavanje može se jednostavno definirati kao “namjerno nanošenje fizičke boli bilo kojim sredstvom u svrhu kažnjavanja, ispravljanja, stege, pouke ili bilo kojeg drugog razloga.” Ovo nasilje, osobito kada ga je izvršio roditelj, izaziva složeno emocionalno iskustvo. Istraživači dr. Kreshnik Burani i dr. Greg Hajcak s Državnog sveučilišta Florida, željeli su razumjeti neuronske temelje tog iskustva i njegove daljnje posljedice.

Istraživači su proveli longitudinalno istraživanje na 149 dječaka i djevojčica u dobi od 11 do 14 godina iz područja Tallahasseeja (Florida). Ispitanici su izvodili zadatak nalik videoigri i igru pogađanja novca dok su bili podvrgnuti kontinuiranoj snimanoj elektroencefalografiji ili EEG-u – neinvazivnoj tehnici za mjerenje aktivnosti moždanih valova na tjemenu. Iz EEG podataka, istraživači su odredili dva rezultata za svakog ispitanika – jedan odražava njihov neuralni odgovor na pogrešku, a drugi odražava njihov neuralni odgovor na nagradu.

Dvije godine kasnije, ispitanici i njihovi roditelji ispunili su niz upitnika za provjeru tjeskobe i depresije te za procjenu stila roditeljstva. Očekivano, djeca koja su iskusila tjelesno kažnjavanje imala su veću vjerojatnost razvoja anksioznosti i depresije.

“Naš rad prvi replicira dobro poznati negativni učinak koji fizičko kažnjavanje ima na dobrobit djeteta: otkrili smo da je tjelesno kažnjavanje povezano s povećanom anksioznošću i simptomima depresije u adolescenciji. Međutim, naša studija ide dalje kako bi pokazala da tjelesno kažnjavanje može utjecati na moždanu aktivnost i neurorazvoj”, kaže Burani.

To se odrazilo na veći neuralni odgovor na pogrešku i tupi odgovor na nagradu kod adolescenata koji su primali fizičke kazne.

“Naš rad specifično povezuje tjelesno kažnjavanje s povećanom neuralnom osjetljivošću na pravljenje pogrešaka i smanjenom neuralnom osjetljivošću na primanje nagrada u adolescenciji. U prethodnom i sadašnjem radu s dr. Hajcakom, vidimo da je povećani neuralni odgovor na pogreške povezan s tjeskobom i rizikom od tjeskobe, dok je smanjeni neuralni odgovor na nagrade povezan s depresijom i rizikom od depresije. Tjelesno kažnjavanje bi stoga moglo promijeniti specifične neurorazvojne puteve koji povećavaju rizik od tjeskobe i depresije čineći djecu preosjetljivom na vlastite pogreške i manje reaktivnom na nagrade i druge pozitivne događaje u svojoj okolini”, kaže Burani.

Dr. Cameron Carter, urednik časopisa Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging, komentira rezultate na sljedeći način:

“Uporabom EEG-a, ova studija daje nove uvide u mehanizme koji mogu biti u pozadini štetnih učinaka tjelesnog kažnjavanja na mentalno zdravlje djece, kao i na neuralne sustave koji mogu biti pogođeni.”

Rad pruža nove naznake o neuralnim osnovama depresije i anksioznosti i mogao bi pomoći u usmjeravanju intervencija za mlade koji su u riziku.

 


Izvornik: Burani K, Brush CJ, Spahr C, i sur. Corporal Punishment is Uniquely Associated with a Greater Neural Response to Errors and Blunted Neural Response to Rewards in Adolescence. Biol Psychiatry Cogn Neurosci Neuroimaging. 2022 Sep 21:S2451-9022(22)00233-6.

Preveo: Ante Periša, dr. med. za https://bolnica-vrapce.hr/fizicko-kaznjavanje-utjece-na-aktivnost-mozga-anksioznost-i-depresiju/