Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Datum: 17. i 24. svibnja 2024.
Lokacija: Klinika za psihijatriju Sveti Ivan, Zagreb / Dvorana J. J. Strossmayer
Organizator: Klinika za psihijatriju Sveti Ivan

Poštovani_e stručnjakinje_e mentalnog zdravlja i drugi zdravstveni djelatnici,

pozivamo vas na Dane otvorenih vrata u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan (Dvorana J. J. Strossmayer) 17. svibnja i 24. svibnja 2024. godine kada će se prigodnim edukativnim programima obilježiti Dan protiv diskriminacije LGBTQIA+ osoba i najaviti Mjesec ponosa.

Dana 17. svibnja obilježava se Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT), na dan kada je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost s popisa međunarodne klasifikacije bolesti. U Mjesecu ponosa slave se različiti identiteti. To je vrijeme prihvaćanja različitosti i promicanja inkluzivnosti.

LGBTQIA+ osobe kroz povijest su prolazile dug i trnovit put prema ravnopravnosti, no određeni tipovi društvenih stavova i trendova još su uvijek prisutni te mogu snažno utjecati na njihove živote i mogućnosti. Osim izloženosti predrasudama, stigmatizaciji i diskriminaciji, nerijetko su i žrtve nasilja i/ili isključivanja iz društvenih procesa. Sve to može rezultirati kontinuiranim stresom i imati za posljedicu narušeno mentalno zdravlje.

Dani otvorenih vrata imaju za cilj podizanje svijesti o izazovima s kojima se LGBTQIA+ osobe susreću, kao i doprinosima koje pružaju našem društvu; točno informiranje i educiranje stručnjakinja_a mentalnog zdravlja i drugih zdravstvenih djelatnica_ka o rodnoj raznolikosti, manjinskom stresu, afirmativnom terapijskom pristupu, prevenciji HIV-a i drugim pitanjima koja su važna za LGBTQIA+ zajednicu.

Kroz izlaganja eminentnih stručnjakinja_a u ovom području, dijalog, konstruktivnu raspravu i razmjenu iskustava u manje formalnom okruženju, pruža se prilika aktivnog djelovanja u smjeru veće tolerancije u društvu u kojem živimo.

Dane otvorenih vrata “Bolnica Otvorena JEdnakima!” organizira terapijski tim Programa zaštite mentalnog zdravlja LGBTQIA+ osoba (BOJE), uz potporu ravnatelja Klinike za psihijatriju Sveti Ivan izv. prof. prim. dr. sc.Vladimira Grošića te Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Program _ BOJE-Dani-otvorenih-vrata

Organizacijski odbor:
Izv. prof. prim. dr.sc. Vladimir Grošić, dr. med., spec. psihijatrije
Prof. prim. dr. sc. Igor Filipčić, dr. med., spec. psihijatrije
Doc. prim. dr. sc. Majda Grah, dr. med., spec. psihijatrije
Jadranka Hübler, dr. med., spec. psihijatrije (voditeljica programa)
Antonia Vuk, dr. med., univ. mag. psih., spec. psihijatrije
Ivan Barun, dr. med., mag. art., specijalizant psihijatrije
Marin Šupe, mag. paed. soc.
Luka Mijalković, mag. psych.
Julijana Pravdić, bacc. med. techn.

Kontakt:
Klinika za psihijatriju Sveti Ivan Jankomir 11, Zagreb
e-mail: pbsvi@pbsvi.hr, boje@pbsvi.hr
web: www.pbsvi.hr

Kotizacija:
Sudionici su oslobođeni plaćanja kotizacije.

Vrednovanje:
Edukativni program bit će vrednovan sukladno pravilnicima strukovnih komora.