Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Stručnjaci iz Centra za zdravlje mladih poručuju kako djeca i mladi u današnjim vremenima provode puno vremena na internetu na mobilnim telefonima, tabletima i prijenosnim računalima, koriste društvene mreže, čuju se s prijateljima, gledaju filmove, slušaju glazbu, uče, pretražuju ili rade. No koliko su djeca i mladi sigurni na internetu?
Mladi imaju pravo na najbolje moguće iskustvo s internetom. U veljači svake godine EU organizira kampanju povodom Dana sigurnog interneta koji se obilježava 8. veljače, kako bi zajedničkim trudom podigli svijest o sigurnijem načinu korištenja interneta za djecu i mlade, kako bi ukazali na to da zajedničkim trudom možemo ostvariti bolji internet u budućnosti (#SaferInternet4EU).
Preduvjet je ulaganje u osviještenost rizika s kojima se susrećemo surfanjem na internetu i znanje što u vezi s tim možemo poduzeti.
Cyberbullying, lažni profili, catfishing i neželjene posljedice sextinga nisu mit. Djecu i mlade nužno je educirati i zaštititi od snažnih posljedica po mentalno, socijalno i spolno zdravlje.
Udruga #HUHIV kao partner u provedbi aktivnosti Centra za zdravlje mladih organizira brojne edukacije, usluge i podršku a na portalu Volim zdravlje https://volimzdravlje.hr/ u ponudi E-learning tečajeva nalazi se i edukativni tečaj “Sigurnost na internetu” koji će ti pomoći u prepoznavanju nekih od spomenutih problema i dati alate da se lakše s njima nosiš.
Zanimljiv podcast za roditelje na temu sigurnijeg korištenja interneta objavili su i Mentalisti iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u sklopu NZJZ “Dr. Andrija Štampar”.