Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Odgoj djeteta zahtjevan je zadatak i traži ogroman trud od strane roditelja. To je činjenica koju svaki roditelj zna i trudi se biti spreman na nju. Međutim, sve češće u praksi viđamo umorne roditelje, iscrpljene od napora da obave sve što se pred njih stavlja, roditelje koji rezignirano zaključuju : „ne mogu više“. Rečenice poput: „znate, sve je bilo u redu dok se nije razbolio….. Sad je počeo uzimati droge…. Ne želi u školu…Ima same jedinice….“ govore same za sebe. Radi se o izvorima velikog stresa koji ponekad završi roditeljskom „predajom“. Čak i kad je s djecom sve u redu, veliki pritisak nebrojenih zadataka može roditelja dovesti do roditeljskog izgaranja, burnout-a. Ovaj problem počeo se ozbiljnije spominjati osamdesetih godina prošlog stoljeća, a bio je vezan za roditelje čija su djeca bolovala od tumora. Nedavna istraživanja potvrđuju da burnout može iskusiti svaki roditelj (Roskam i Mikolajczak, 2018).

Među mnogim definicijama roditeljskog izgaranja svojom jednostavnošću i jasnoćom ističe se ova: „Roditeljsko izgaranje, burnout, je fizička, mentalna i emocionalna iscrpljenost koju roditelj osjeća zbog kroničnog stresa vezanog za roditeljstvo“ (P. Agarwal).

S obzirom na način života koji tjera roditelje da u sve manje vremena izvrše što više zadataka, izgaranje je sasvim očekivana posljedica. Kod svakog roditelja koji je iskusio burnout znakovi mogu biti različiti, ovisno o okolnostima u kojima živi (uvjeti stanovanja, financijsko stanje, pomoć baka i djedova i sl.)

Među simptomima roditeljskog izgaranja najčešći su:

– iscrpljenost i umor,

– osjećaj bespomoćnosti i beznađa, sumnje u samoga sebe,

– glavobolje i drugi bolovi,

– nedostatak motivacije,

– promjene u ritmu i načinu spavanja i hranjenja,

– osjećaj odvojenosti od drugih, „sam na svijetu“,

– iritabilnost,

– bezvoljnost,

– stalno preispitivanje vlastitih postupaka,

– zlouporaba alkohola ili droga.

Roditeljsko izgaranje nikako ne treba podcijeniti ili ignorirati. Ipak, dobra vijest je da je ono privremeno. Ta spoznaja može donekle umanjiti stres, a uvođenje malih promjena učiniti probleme lakše rješivima.

Savjetujemo:

Ravnopravno uključiti drugog roditelja u podjelu dužnosti (ukoliko jedan roditelj preuzima veću brigu oko djece, češće će kod njega doći do simptoma roditeljskog izgaranja (češće su to majke).

Osigurati dovoljnu količinu sna. Općepoznato je koliko je san važan za mentalno i fizičko zdravlje. Roditelji (osobito) male djece ne mogu odmarati i spavati koliko je potrebno. Dugoročno nedostatak sna dovodi do iscrpljenosti. Kratki odmori pod 20-ak minuta uvijek se mogu pronaći, a učinit će puno na osvježavanju snaga.

Napraviti kratke kratki predahe uz kavu, čaj. U svakodnevnoj utrci s vremenom i zadacima dobro je napraviti kratku stanku uz kavu, čaj i sl. Valjalo bi ih koristiti kad god ste u prilici jer će sigurno smanjiti razinu stresa.

Biti strpljivi sa sobom. Ponekad roditelj vjeruje da mora biti „super mama“ ili „super tata“. To jednostavno nije potrebno, a može biti izvor mnogih frustracija. Biti svjestan svojih ograničenja pomaže. Nitko ne može baš sve.

Brinuti za sebe. To može biti nešto što se čini beznačajni na prvi pogled (kratka šetnja, tuširanje na kraju dana, vježbanje), ali doprinosi osjećaju dobrobiti i opušta.

Ojačati svoje roditeljske kompetencije. Druženje s drugim roditeljima, pohađanje seminara i radionica može pomoći ne samo u podizanju razine znanja o roditeljstvu, nego još više u dijeljenju iskustava s drugim roditeljima. Tako nestaje osjećaj usamljenosti i izoliranosti.

Prestati biti perfekcionist i ne govorite više „trebalo bi“. Takva ponašanja samo pojačavaju stres i potiču nerealna očekivanja od sebe i drugih.

Na prvi pogled se može činiti da su navedeni savjeti nerealni i neprovedivi. Oni koji su probali misle drugačije!

 

„Roditeljsko izgaranje je stvarno. Nitko ne može sve. Vrijeme je da se odustane od mita o svemogućim superherojima. Dajte sebi dopuštenje prihvatiti da je dovoljno dobro – savršeno! (nepoznati autor)

 


Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Autori: mr. Andreja Radić, dipl. socijalna radnica, mr. sc. Lucija Sabljić, dipl. defektologinja i mr. sc. Snježana Šalamon, dipl. socijalna radnica