Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Datum: 30. siječnja 2024.
Vrijeme: 19.00 sati
Lokacija: Edukacijski centar Klinike za psihijatriju Vrapče
Organizator: Klinika za psihijatriju Vrapče

U utorak, 30. siječnja 2024. godine s početkom u 19.00 sati u Edukacijskom centru Klinike za psihijatriju Vrapče, kao nastavak edukativnih filmskih tribina bit će prikazan film „Zadržani dah“ (originalni naslov „Mouthful of Air“) koji se bavi temom postpartalne depresije, problemu koji i danas često ostaje neprepoznat.

Film prati mladu majku Julie u borbi protiv depresije i anksioznosti koje se javljaju nakon rođenja prvog djeteta, a u sljedećoj se trudnoći nastavljaju još jačim intenzitetom. Prikazane su reakcije njezine okoline koja ne razumije u potpunosti što se s njom događa. Scenarij i režiju potpisuje Amy Koppelman.

Tribina „Psihijatrija i film“, pokrenuta je 2010. godine u Klinici za psihijatriju Vrapče, u okviru edukacije za specijalizante kroz prikaz različitih mentalnih poremećaja i psihopatologije na filmu. Nakon kratke pandemijske pauze, u prosincu 2023. godine u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti održana je tribina ”Vraško u kinu“, a ove godine filmska tribina nastavlja s redovitim održavanjem i nadogradnjom formata koji je u nasljeđe ostavio profesor Vlado Jukić, začetnik ideje i dugogodišnji voditelj vrapčanskih filmskih tribina.

Tribine su otvorene široj javnosti.

Tribinu će moderirati dr. sc. Sanja Martić Biočina, voditeljica programa Postnatal u Klinici za psihijatriju Vrapče, a u diskusiji će sudjelovati gosti tribine: dr. Ilaria Čulo iz Klinike za psihijatriju Vrapče, ginekologinja dr. Lana Leko i Pavica Knezović Belan, novinarka i filmska kritičarka.

Ulaz je besplatan!