Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Događanje

UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza 2022: Zajedno za mentalno zdravlje djece i mladih

Datum: d 9. do 18. rujna
Organizator: UNICEF

Ured UNICEF-a za Hrvatsku i ove godine, šesti put zaredom, organizira humanitarnu utrku Mliječna staza, ove godine s ciljem podrške mentalnom zdravlju djece i mladih u školama. U sklopu navedenog cilja UNICEF će kroz sredstva prikupljena u kampanji podržati provedbu našeg edukativnog programa podrške za mentalno zdravlje djece i mladih u školama pod nazivom PoMoZi Da. U posljednje dvije godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u sklopu Nacionalnog programa za promicanje zdravlja Živjeti zdravo pilotirao ovaj edukativni program diljem Hrvatske uz stručnu preporuku i organizacijsku podršku Agencije za odgoj i obrazovanje i CARNET-a, te u partnerstvu sa stručnjacima za mentalno zdravlje djece i mladih iz županijskih zavoda za javno zdravstvo.

Uz podršku partnera i donatora, UNICEF želi učiteljima, nastavnicima i drugim odgojno-obrazovnim djelatnicima u školama osigurati znanja i vještine kako bi uspješnije prepoznavali probleme mentalnog zdravlja djece i mladih u školskom okruženju i djelovali kao inicijalna podrška i zaštita.

Zajedno s UNICEF-om Vas pozivamo i na medijsko događanje na kojem ćemo okupiti ključne partnere u parku Maksimir (kraj glavnog ulaza, iza restorana Maksimir) u petak, 9. rujna 2022. godine u 10.00 sati. UNICEF organizira događanje u želji da simbolično obilježimo početak utrke, ali i pokrenemo važan javni razgovor o mentalnom zdravlju. Ovogodišnje izdanje Mliječne staze ponovno je virtualno što utrku čini nacionalnom i inkluzivnom. Zajedno s UNICEF-om se nadamo da će takav format pomoći da okupimo cijelu Hrvatsku oko podrške mentalnom zdravlju djece i mladih te razbijanju stigme i diskriminacije.

Događanje će početi u 10.00 sati razgovorom s mladima koji će podijeliti svoja stajališta o važnosti prekidanja tišine i razbijanja stigme i diskriminacije oko mentalnog zdravlja te važnosti podrške u školama i okolini.

Pozivamo Vas da podržite mentalno zdravlje djece i mladih sudjelovanjem u utrci, a prijaviti se možete na službenoj stranici mlijecnastaza.hr.

Veselilo bi nas da dođete odjeveni u majice ovogodišnje Mliječne staze s istaknutim bedžom zelene vrpce koju dobijete ako se prijavite na utrku. Sve sudionike događanja UNICEF poziva da instaliraju mobilnu aplikaciju AtlasGo i registriraju se za sudjelovanje u utrci Mliječna staza.

Utrka će se odvijati tisućama staza diljem Hrvatske, putem mobilne aplikacije, tijekom 10 dana, od 9. do 18. rujna 2022. godine. Za ovogodišnju Mliječnu stazu već je prijavljeno gotovo 5000 sudionika.