Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se svake godine 10. rujna na poticaj Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (IASP). Cilj je ovog obilježavanja trajno podizati svijest o potrebi i obvezi zajedničkog djelovanja na sprječavanju samoubojstava na sveopćoj, međunarodnoj razini.

Naime, radi se o svojevrsnoj “tihoj epidemiji”, a s obzirom na procjenu stručnjaka kako 703 000 ljudi godišnje sami sebi, dobrovoljno i s namjerom, oduzmu vlastiti život. Osim toga, procjenjuje se i kako uz svako izvršeno samoubojstvo ide i 20 drugih osoba koji pokušaju učiniti isto. Uzimajući u obzir kako svaki pokušaj oduzimanja vlastitog života, a posebice izvršenje istoga, ima duboke, a nerijetko i nesagledive učinke na bližnje tih osoba, breme suicidalnosti zahvaća i opterećuje milijune osoba diljem Svijeta.

Suicidalnost je iznimno složeni pojam, koji je određen nizom različitih, više ili manje neposrednih te odlučujućih uzroka, a koji su većim dijelom opći, javni te zajednički.

Upravo zato, jedino ispravno shvaćanje suicidalnosti jest ono kroz prizmu javnog zdravstva, to jest ono koje zahtjeva trajnu predanost i napor svih dionika skrbi za psihičko zdravlje, no isto tako, i cjelokupne javnosti. Jedino na taj način je samoubojstva moguće spriječiti, a isto naglašava i geslo ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana prevencije samoubojstava jest “stvaranje nade kroz djelovanje”.

Stvaranjem i održavanjem nade kroz djelovanje, drugima, a posebice onima koji doživljavaju suicidalne misli, prenosimo poruku kako ima nade te kako brinemo i želimo skrbiti za njih. Djela svih nas, bez obzira koliko ona bila velika ili mala, mogu pružiti nadu drugima, a posebice onima u potrebi. U tome svi mi imamo svoju ulogu te svi možemo doprinijeti boljem razumijevanju suicidalnosti, nastojati doprijeti do osoba koje se bore s istom te omogućavati dijeljenje vlastitih iskustava.

Hrvatska se upravo zahvaljujući Klinici za psihijatriju Vrapče uključila u Europsku alijansu protiv depresije (EAAD) te je time postala dio mreže koja je razvila niz intervencija u zajednici, a koji je usmjeren unapređenju otkrivanja, sprječavanja i liječenja depresivnih poremećaja te sprječavanje suicidalnosti.

Svjetski dan prevencije samoubojstva

Osim toga, djelatnici Klinike su temeljem stručno-znanstvene suradnje postali sastavni dio međunarodnog udruženja za prevenciju suicida, tijela koja je u zadnje vrijeme posebice usmjereno istraživanju širih društvenih utjecaja na psihičko zdravlje i suicidalnost.

Konačno, samoubojstva je nedvojbeno moguće spriječiti. Moguće je utjecati na čitav niz uzročnih čimbenika suicidalnosti, od kojih se kao jedan od najvažnijih izdvaja liječenje psihičkih poremećaja koji su nerijetko u podlozi iste. Stoga je od iznimne važnosti prepoznati znakove suicidalnosti i što prije potražiti stručnu pomoć.

U Klinici za psihijatriju Vrapče pomoć možete potražiti tijekom 24 sata dnevno.

 


Preneseno s: https://bolnica-vrapce.hr/svjetski-dan-prevencije-suicida/