Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Dizajner Ivan Magić, vlasnik kreativnog studija za web i dizajn MagićMarinac ušao je u finale izbora Zagreb Design Week-a 2022 s dizajnerskim rješenjem portala Mentalno zdravlje grada Zagreba. ZGDW najveće je događanje za dizajn u Hrvatskoj dok se za međunarodnu nagradu za dizajn predstavlja stotinjak radova u šest kategorija. Rad Ivana Magića izložen je na izložbi finalista ZGDW Award 2022 u kategoriji Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija u glavnoj zgradi Akademije likovnih umjetnosti sve do 11. rujna 2022. godine.

Portal Mentalno zdravlje grada Zagreba u vlasništvu je Grada Zagreba a aktivan je od 1. veljače 2022. godine otkada služi kao centralno mjesto informiranja građana o mentalnom zdravlju. Grad Zagreb tako je, na jednom mjestu, građanima osigurao dostupnost brojnih stručnih oblika psihološke pomoći i podrške te korisne sadržaje, programe i projekte s ciljem promicanja važnosti brige i njege mentalnog zdravlja kao i brojnih drugih projekata javnozdravstvenog nadstandarda u navedenom području. Time je Grad Zagreb osigurao jednaku dostupnost službi za mentalno zdravlje i njihovih programa svim skupinama građana koji trebaju stručnu podršku i pomoć, bilo da se radi o poteškoćama mentalnog zdravlja i svakodnevnog funkcioniranja ili želji za aktivnijim radom na vlastitom mentalnom zdravlju i vještinama.

Partneri projekta, ujedno i autori sadržaja, stručnjaci su zaposleni u zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Grad Zagreb, a koje se prema nadležnosti bave problematikom iz područja zaštite mentalnog zdravlja a čine ih: Domovi zdravlja Zagreb, Klinika za psihijatriju Vrapče, Klinika za psihijatriju Sveti Ivan Zagreb, Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Foto: https://www.facebook.com/zagrebdesignweek

U 7 mjeseci portal je posjetilo više od 17.000 jedinstvenih posjetitelja koji se na portalu pretežno informiraju o dostupnim oblicima besplatne stručne pomoći i podrške (njih u ovom trenu 130) na području grada Zagreba. Portal služi i kao svojevrsna psiho edukativna platforma na kojoj se čitatelji i čitateljice svakodnevno mogu stručno informirati o raznim poteškoćama (njih trenutno 152) te pregled sadržaja prilagoditi pojedinim dobnim skupinama (svi, mladi, odrasli, 65+).

Web stranica posjeduje nekoliko rubrika koje se svakodnevno obogaćuju novim stručnim sadržajima i aktualnostima poput rubrike vijesti, vježbe i alati podrške, savjeti stručnjaka, najave događanja, e learning rubrike ili video galerije s prikazima vježbi za očuvanje mentalnog zdravlja. Posebnu vrijednost čini rubrika koja sadrži brojne stručne publikacije koja posjetiteljima omogućuje korištenje stručnih izvora ne samo kao dodatan resurs informiranja građana već i kao dodatan izvor stručnih informacija i podataka djelatnicima, praktikantima i osobama u stručnim edukacijama na području mentalnog zdravlja.

Glavne urednice portala su: Ana Ćosić Pajurin, dipl. comm., M.B.A. i dr. sc. Mirela Šentija Knežević dok su zamjenici glavnih urednica: Latica Ivković, bacc. oec. i Mislav Flis, spec. oec. Pomoćnica glavnih urednica je Ivana Rončević, dipl. sanit. ing. dok urednički kolegij čine Ella Selak Bagarić, mag. psych. i Koraljka Eterović, dipl. iur, univ. spec. admin. urb.

Izradom ovog web portala Grad Zagreb pruža promotivnu podršku inovativnim projektima u području zaštite i očuvanja mentalnog zdravlja. Uz navedeno, primjenom digitalnih tehnologija otvara se dodatan put ka otvorenosti, dostupnosti i učinkovitosti, a čemu Grad Zagreb u svojim aktivnostima i djelovanju neumoljivo teži.