Zdrava Glava

Očuvanje mentalnog zdravlja
Grad Zagreb

Događanje

Aktivnosti Dnevne bolnice za ovisnosti Klinike za psihijatriju Sveti Ivan u Zagrebu u Mjesecu borbe protiv ovisnosti

Datum: 16.11.2022., 23.11.2022., 30.11.2022.
Lokacija: Platforma ZOOM
Organizator: Klinika za psihijatriju Sveti Ivan u Zagrebu u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba

Pred nama je Međunarodni mjesec borbe protiv ovisnosti koji se tradicionalno održava od 15. studenog do 15. prosinca u godini s ciljem podizanja svijesti o posljedicama uporabe različitih sredstava ovisnosti i ovisničkih ponašanja.

Prema aktualnim pokazateljima naša se država ne može pohvaliti dobrim rezultatima na području ovisnosti. Zahvaćene su sve dobne skupine od adolescenata do starije životne dobi. Prema istraživanjima iz 2019. godine u višestrukom je porastu uporaba kanabisa i stimulansa u mlađoj odrasloj dobi, a posebice nas zabrinjava sve veća uporaba sredstava ovisnosti kao i kockanja, klađenja te igranja videoigara kod djece i mladih.

Od 2020. godine pandemija nam je donijela nove izazove na području mentalnog zdravlja, pa tako i na području ovisnosti. Na svim razinama zdravstvenog sustava suočeni smo sa sve većom potrebom naših pacijenata za potporom, psihoterapijom ili drugim vidovima pomoći u suočavanju s brojnim stresorima.

Međunarodni mjesec borbe protiv ovisnosti organizira se i u svrhu povezivanja različitih dionika u zdravstvu kako bi kroz učinkovitiju i usklađeniju suradnju doprinijeli  što ranijem prepoznavanju problema ovisnosti i pravovremenom upućivanju stručnim službama.

Dnevna bolnica za ovisnosti Klinike za psihijatriju Sveti Ivan u Zagrebu u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba organizira predavanja za liječnike/ce obiteljske medicine.

Predavanja će biti bodovana sukladno Pravilniku Hrvatske liječničke komore. Djelatnici Klinike za psihijatriju Sveti Ivan stručnjaci/kinje uži specijalisti/ce iz područja psihijatrije ovisnosti održat će seriju online predavanja na temu ovisnosti.


Planirani raspored predavanja:

16. 11. 2022., 16:00 – 17:00 dr. sc. Davor Bodor, dr. med., spec. psihijatrije, uži specijalist alkoholizma i drugih ovisnosti Ovisnost o kockanju u Hrvatskoj – aktualni društveni kontekst
23. 11. 2022., 16:00 – 17:00 Irena Rojnić Palavra, dr. med., spec. psihijatrije, uži specijalist alkoholizma i drugih ovisnosti Suvremeni pristup liječenju ovisnosti o duhanu
30. 11. 2022. 16:00 – 17:00 Jadranka Hübler, dr. med., spec. psihijatrije, uži specijalist alkoholizma i drugih ovisnosti Novi trendovi kod uporabe droga

 

Molimo sve zainteresirane liječnike obiteljske medicine da se do 11. studenoga 2022. g. prijave za sudjelovanje e-mail adresu: predavanja.ovisnost@pbsvi.hr.

Obvezno je potrebno dostaviti ime i prezime, e-mail adresu, OIB i naziv ustanove zaposlenja te naziv predavanja za koje se prijavljujete. Prisutni sudionici na predavanjima ostvariti će bodove sukladno Pravilniku HLK.

Neposredno pred svako predavanje prijavljeni sudionici će dobiti poveznicu za uključivanje na predavanje putem platforme ZOOM. Nakon uključivanja na predavanje potrebno je upisati svoje ime i prezime kako bi se mogli evidentirati svi polaznici, a za potrebe dobivanja bodova HLK.